neljapäev, 16. detsember 2021

Mitte kedagi ei jäeta maha

 

Antropoloogid on arutlenud, mis ajast võib arvestada inimkonna algust. Minu jaoks on mõjuv olnud lugu sellest, et digitaalsete-komplekssete uuringute käigus leiti jäljed x aasta tagusest luukerest, millest oli näha, et temal on olnud puusaluumurd, aga see on kokku kasvanud. Puusaluumurruga inimene ei saa ise jahti pidada. Järelikult temale toodi süüa. Teda hoiti külma kaitseks tule lähedal, kuigi inimene vahetult ei ise ei saanud küttematerjali hankimas käia.

Kui loomariigis isend saab taolise vigastuse, siis süüakse ta ära. Inimeseks olemise üks püsiväärtustest on, et haigestunud, vigastatud, muidu õrna või nõrgemat või mitmete asjaolude koosmõjul nõrgestatud isendit ei sööda ära, vaid teda aidatakse. Aidatakse meditsiinilises, elamumajanduslikus, sotsiaalses mõttes. Inimest ei jäeta maha.

Euroopa kultuuri üheks alusväärtuseks on kujunenud nimetatud maksiim nii üksikisiku kui ka riigi tasandil. See väärtushinnang kõlab OECD dokumentides kõneledes nii kliimast kui ka erinevat sugu/nahavärvi/vanust/eriala/päritolu – olevatesse inimestesse suhtumisest.

Selle sloganiga on kuulsaks saanud USA mereväelased. USA on maailma liberalismi kants, mille identiteedi mõistmiseks piisab teadmisest, et selles riigis on seaduse tasandil fikseeritud üksikisiku olemuslik õigus õnnetaotlusele. USA ja NATO ja Euroopa Liit on vastastikku ja omavahel seotud ning iidne inimeseks saamise algustähise printsiip kõlab läbi meie liitlaste lennukite mürinast.

Põikena lõbusamatele teemadele võib ära märkida veel ühe olulise elureegli siin Euroopas, kus alkohol ei ole keelatud jook – peolt lahku koos nendega, kellega tuldi ehk omasid ei jäeta maha.

Lõpetuseks olulisim – inimene, üksikindiviid oma õigustega on alati prioriteetne mistahes institutsioonide ees.

Võib veel rääkida sarnasest printsiibist – väiksemal on eesõigus – tähendab, et iga otsus tuleb vastu võtta seda väiksemat arvestades, vähemalt ära kuulates, aga see on juba täiesti uus teema.

Ametiühingu olemuse üheks aluseks on hoolimine inimesest, et inimese tööpanus oleks väärtustatud, et inimene oleks väärtustatud, et inimest ei kasutataks ära. Ja see on ka täiesti uus teema.

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar