kolmapäev, 12. aprill 2023

Kohalik omavalitsus, see oleme ju meie! Kas me tõesti laseme okupantidel seal jätkata.

Eesti riik toimib võimude lahususe põhimõttel. Eraldi on seadusandlik võim, täitevvõim ja kohus. Kohalik omavalitsus on iseseisev autonoomne võimu liik, mis otsustab inimeste elu kohalikul tasandil sünnist surmani ja ka üle selle.

Kohalik omavalitsus on põhiseaduses sätestatud omavalitsusüksuse – valla või linna – demokraatlikult moodustatud võimuorganite õigus, võime ja kohustus seaduste alusel iseseisvalt korraldada ja juhtida kohalikku elu, lähtudes valla- või linnaelanike õigustatud vajadustest ja huvidest ning arvestades valla või linna arengu iseärasusi.

Kohalik omavalitsus rajaneb järgmistel põhimõtetel:
  1) kohaliku elu küsimuste iseseisev ja lõplik otsustamine ja korraldamine;
  2) igaühe seaduslike õiguste ja vabaduste kohustuslik tagamine vallas ja linnas;
  3) seaduste järgimine oma ülesannete ja kohustuste täitmisel;
  4) valla- ja linnaelanike õigus osaleda kohaliku omavalitsuse teostamisel;
  5) vastutus oma ülesannete täitmise eest;
  6) tegevuse avalikkus;
  7) avalike teenuste osutamine soodsaimatel tingimustel.

Ühiskonnas on hetkel, 12.04.2023, toimumas debatt, kes on need inimesed, kes otsustavad inimeste elu üle oma elukohas, sünnist surmani, ja isegi üle selle.

Tõesti ja absoluutselt! Minu kindel seisukoht on, et kohaliku omavalitsuse volikogu valimisel tohivad kandideerida ja saavad valida ainult Eesti kodanikud.

Isegi rahvusvahelise õiguse mõttes on see ju arusaamatu, kuidas üldse okupandid nende poolt anastatud territooriumil mingeid legaalseid õiguseid omandada saaksid. Asjaolu, et seni see Eesti riikluse taastamise protsessis nii oli, oli viga. Ja see viga tuleb lõpetada.

Ka rahvusvaheliste inimõiguste konventsioonide kohaselt on õiglane, et kui ka okupandid on viinud okupeeritud aladele oma kodakondseid, siis jäävad nood ikkagi esindama oma riiki, ehk seda, kes nad sinna suunas. Nendel on kõik õigused osaleda oma riigi, antud juhul Venemaa, valimistel, näiteks. Aga siin jäävad nad ikkagi külalisteks. Et kui meeldib, ole, kui ei meeldi, ära ole, kasuta oma õigust minna tagasi oma kodumaale. Aga seni, kui siin meil, Eestis, oled, järgid Eesti käitumisnorme.

Ja kordan endiselt. Igaühel on õigus taotleda Eesti kodakondsust. Tõsi küll, selleks tuleb tõotada ustavust olla lojaalne Eesti riigile. Teatavasti on igaühel, igal inimesel õigus vabale eneseteostusele. Mitte kellelgi ei ole sundust tõotada ustavust Eesti riigile. Aga on ju üldiselt arusaadav, et siis ei saa ju ka osaleda Eesti riigi, ei kohalike omavalitsuste ega ka riigikogu valimistel. Saab osaleda selle riigi valimistel, kelle kodanikuna inimene ennast tunneb. Näiteks võib tuua siia asustatud venelased, kellele tuleb lihtsalt selgitada, et neil on täielik vabadus osaleda oma riigi, Vene Föderatsiooni valimistel, ka kohaliku omavalitsuse valimistel Moskvas, näiteks. Mitte keegi Eestis neid ei keela.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar